Wybierz miasto
Najaktywniejsi
- CAYENE 174
- edi22 52
- smakosz 41
- 8oko8 38
- grzebacz 29
- mastaace 22
- Ange-lance 22
- dejottt 16
- Carolina122 16
- mloda 16
Opinia dnia
Muffiny z jabłkami
Prosty przepis na puszyste, rozpływające się w ustach babeczki jabłkowe z cynamonem. Kwaskowate jabłka prosto z sadu dają niepowtarzalny smak:) PRZEPIS (ok 14 muffinów) Składniki: 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 kopiasta łyżka cynamonu ? najlepiej świeżo startego, ja użyłam mielonego cynamonu firmy Kotanyi w nowym opakowaniu ? jak obiecuje producent, dzięki któremu przyprawy zachowują intensywny aromat. I rzeczywiście, porównałam z innymi dostępnymi na rynku i jest różnica, nie tylko w aromacie ale i smaku. Bardzo miłe zaskoczenie. 100 g masła 1/4 szklanki stewii w pudrze lub 1 szklanka brązowego cukru 1 jajko 1 szklanka maślanki 3 duże jakbłka, umyte, obrane i pokrojone Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C. Foremki na muffiny wysmarować masłem, można dodatkowo posypać bułką tartą. Wymieszać ze sobą mąkę, sól, proszek do pieczenia, cynamon i cukier (lub stewię). W drugim naczyniu utrzeć masło, dodać jajko, maślankę i dobrze zmiksować. Dodać suche składniki i dokładnie połączyć. Na koniec dorzucić pokrojone jabłka i wymieszać. Ciastem wypełnić foremki do 2/3 wysokości. Piec przez 15-20 min aż babeczki nabiorą złocistego koloru, można sprawdzić wbijając do ciasta patyczek, jeśli wyjdzie suchy ? babeczki są upieczone. Schłodzić przez ok 5 min i wyjąć z formy. Podawać na ciepło,np. z lodami waniliowymi lub jako zimną przekąskę.
Komentarze
Dodaj komentarz
Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.