3 maja 2024 / Marii, Aleksandra, Stanisława | Lokali: 12431| Opinii: 1847

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się w 15 sekund!

max10.pl
Aktualnie jesteś tutaj: Ranking restauracji / Artykuły / Jak doprawiać warzywa gotowane na parze?

Opinia dnia  

~Klient

Pod Kasztanem - Pizzeria

Lokal otwarty jest do 22, przyjechaliśmy z znajomym o godzinie 21:20 a obsługa oznajmiła nam, że nie mają już ciasta do pizzy. Jest to już nie pierwsza tego typu karygodna sytuacja, ponieważ dzwoniąc po zamówienie telefoniczne o 21:30 w inny dzień, niestety obsługa poinformowała że niema już możliwości dowozu bo mają dużo wyjazdów i kierowca nie będzie jeździł poza godzinami pracy, informacja ta została przekazana w opryskliwy sposób. Jeśli właścicielka lokal i jego obsługa nie szanują klienta, to klienci wkrótce odwdzięczą się tym samym.

zobacz całą opinię

Jak doprawiać warzywa gotowane na parze?

Autor: admin Źródło: niam.pl Data dodania: 2012-09-12 11:53:41 Liczba wyświetleń: 1335

Gotowanie na parze daje duże możliwości przygotowania różnorodnych potraw. Parować można niemal wszystko, począwszy od mięs i ryb, poprzez warzywa, aż po owoce. W sklepach dostępna jest też szeroka gama produktów umożliwiający i ułatwiających ten sposób obróbki cieplnej potraw.

 

Samo gotowanie na parze nie jest trudne i każdy, nawet najmniej wprawny kucharz doskonale sobie poradzi. Jednak trudnością może wydawać się odpowiednie doprawienie przygotowywanych dań. O ile mięsa i ryby można wcześniej zamarynować nacierając je kilka czy kilkanaście godzin wcześniej marynatą zawierającą przyprawy i zioła, to jak można doprawić warzywa?

 

Gotując w tradycyjny sposób, w wodzie wystarczy wrzucić wybrane ulubione zioła i przyprawy. Podobnie można postąpić również w przypadku gotowania na parze! Do naczynia z wodą należy jednak dodać znacznie większą ich ilość, trzeba wręcz obficie ich nasypać. Świetnie sprawdzą się przede wszystkim świeże i suszone przyprawy ziołowe - ich aromat, a także smak wraz z parującą wodą dojdzie do gotowanych warzyw. Warto też dodać do wody kilka łyżek soku wyciśniętego z cytryny lub limonki. Dodatkowo, te same przyprawy, które zostały wrzucone do wody powinne zostać użyte do natarcia warzyw. Dzięki temu ich smak i aromat będzie intensywniejszy i na pewno nie otrzymamy mdłej potrawy.

 

Jednakże sól i pieprz trzeba użyć bezpośrednio na warzywa. Najlepiej doprawić je bezpośrednio przed podaniem na stół, jest to szczególnie korzystne w przypadku soli. Okazuje się, że soląc gotową potrawę tuż przed zjedzeniem używamy znacznie mniej soli niż w przypadku solenia wody podczas tradycyjnego gotowania.

 

Warzywa ugotowane na parze mogą być pyszne i urozmaić każdy posiłek. Trzeba tylko pamiętać, by odpowiednio je doprawić oraz nie rozgotować, wręcz powinny być jednocześnie gorące i chrupiące!


Komentarze

Dodaj komentarz  


Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.