5 maja 2024 / Ireny, Waldemara, Piusa | Lokali: 12431| Opinii: 1847

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się w 15 sekund!

max10.pl
Aktualnie jesteś tutaj: Ranking restauracji / Artykuły / Gulasz wołowy z pieczarkami na pikantnym purée z batatów

Opinia dnia  

~Klient

Pod Kasztanem - Pizzeria

Lokal otwarty jest do 22, przyjechaliśmy z znajomym o godzinie 21:20 a obsługa oznajmiła nam, że nie mają już ciasta do pizzy. Jest to już nie pierwsza tego typu karygodna sytuacja, ponieważ dzwoniąc po zamówienie telefoniczne o 21:30 w inny dzień, niestety obsługa poinformowała że niema już możliwości dowozu bo mają dużo wyjazdów i kierowca nie będzie jeździł poza godzinami pracy, informacja ta została przekazana w opryskliwy sposób. Jeśli właścicielka lokal i jego obsługa nie szanują klienta, to klienci wkrótce odwdzięczą się tym samym.

zobacz całą opinię

Gulasz wołowy z pieczarkami na pikantnym purée z batatów

Autor: admin Źródło: Kwestia Smaku Data dodania: 2012-09-28 10:52:59 Liczba wyświetleń: 1152

Składniki, 4 porcje:
? 600 g wołowiny gulaszowej
? sól i pieprz
? 1 łyżka sosu sojowego
? 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
? 3 łyżeczki oliwy
? 1 duża cebula
? 3 ząbki czosnku
? 1/4 łyżeczki czerwonej papryki ostrej
? 1/2 łyżeczki brązowego cukru
? 1 łyżeczka sosu Worcestershire
? 1/2 szklanki ciemnego piwa Guinness
? 1/2 szklanki domowego bulionu (wołowego, warzywnego lub woda + 1 łyżka sosu sojowego + 1 łyżeczka oliwy)
? 1 łyżka masła
? 300 g pieczarek, najlepiej małych
? 1 łyżeczka mąki pszennej

 

Pikantne purée z batatów:
? 600 g batatów
? 2 łyżki masła
? 2 łyżki śmietanki kremówki
? 1/2 łyżeczki czerwonej papryki ostrej

? opcjonalnie - świeży tymianek do dekoracji

 

Przygotowanie:

  • Wołowinę pokroić w 1,5 cm kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Do większej miski wlać sos sojowy, dodać 1 łyżeczkę papryki słodkiej, wymieszać. Dodać wołowinę, obtoczyć w powstałej marynacie i zostawić na czas ocieplenia mięsa.
  • Cebulę pokroić w piórka, czosnek rozgnieść nożem. Rozgrzać średniej wielkości garnek z nieprzywierającym dnem, dodać łyżeczkę oliwy i włożyć połowę ilości mięsa. Dobrze zrumienić z każdej strony, wyjąć z garnka, dodać kolejną łyżeczkę oliwy i powtórzyć z pozostałą częścią mięsa.
  • Wyjąć obsmażone mięso z garnka, dodać ostatnią łyżeczkę oliwy, włożyć cebulę i czosnek. Zeszklić na małym ogniu. Dodać pozostałą łyżeczkę papryki słodkiej, paprykę ostrą, cukier, sos Worcestershire, piwo i bulion, przykryć garnek i dusić na minimalnym ogniu (gulasz ma lekko "mrugać") do miękkości przez minimum 3 godziny. Jeśli mamy czas, gulasz gotujemy jeszcze dłużej, aż do całkowitej miękkości mięsa.
  • Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę masła i szybko, na większym ogniu podsmażyć pieczarki (mniejsze pozostawić w całości, większe pokroić).
  • Na 15 minut przed końcem gotowania gulaszu dodać pieczarki. Na koniec odlać 3 - 4 łyżki sosu z gulaszu i wymieszać je z mąką. Wlać do gulaszu i wymieszać, zagotować.
  • Pikantne purée z batatów: Bataty obrać, pokroić na 4 cm kawałki, włożyć do garnka z zimną wodą. Posolić i ugotować do miękkości (ok. 18-20 minut). Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka, rozgnieść tłuczkiem, w międzyczasie dodając masło, śmietankę i paprykę. Następnie zmiksować dokładnie blenderem ręcznym na idealnie gładkie purée.
  • Gulasz podawać na batatach. Opcjonalnie udekorować tymiankiem.

Komentarze

Dodaj komentarz  


Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.