29 kwietnia 2024 / Piotra, Rity, Angeliny | Lokali: 12431| Opinii: 1847

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się w 15 sekund!

max10.pl
Aktualnie jesteś tutaj: Ranking restauracji / Artykuły / 9 luty - święto pizzy

Opinia dnia  

~Klient

Pod Kasztanem - Pizzeria

Lokal otwarty jest do 22, przyjechaliśmy z znajomym o godzinie 21:20 a obsługa oznajmiła nam, że nie mają już ciasta do pizzy. Jest to już nie pierwsza tego typu karygodna sytuacja, ponieważ dzwoniąc po zamówienie telefoniczne o 21:30 w inny dzień, niestety obsługa poinformowała że niema już możliwości dowozu bo mają dużo wyjazdów i kierowca nie będzie jeździł poza godzinami pracy, informacja ta została przekazana w opryskliwy sposób. Jeśli właścicielka lokal i jego obsługa nie szanują klienta, to klienci wkrótce odwdzięczą się tym samym.

zobacz całą opinię

9 luty - święto pizzy

Autor: admin Źródło: wprost Data dodania: 2012-07-18 19:17:01 Liczba wyświetleń: 953

Pizza jej jedną z najlepiej rozpoznawanych potraw na świecie. Przyjęło się, że pochodzi oryginalnie z Włoch, tymczasem nie ma pewności co do tego, kiedy i gdzie pierwotnie powstała. Danie to występuje dzisiaj w różnych odmianach i formach niemal we wszystkich krajach i cieszy się taką sympatią, że uhonorowane zostało w międzynarodowym kalendarzu swoim własnym dniem, który przypada na 9 lutego. Z tej, okazji warto przyjrzeć się bliżej temu przysmakowi.

 

Pizza kojarzona jest ze słoneczną Italią, ponieważ przypuszcza się, że pierwszy współczesny placek tego typu powstał w 1889 roku w Neapolu, kiedy do miasta przybyła królowa Włoch - Margherita Sabudzka. Zgodnie z legendą, to właśnie na jej cześć piekarz Raffaele Esposito wypiekł placek, który kolorystycznie nawiązywał do narodowych barw Włoch.

 

Tajemnica pizzy polega na jej odpowiednim wypieczeniu. Trzeba mieć dobre wyczucie, żeby nie spalić i zbytnio nie wysuszyć ciasta. Duże znaczenie ma też sam piec. Powinien być ogrzewany drewnem lub ewentualnie węglem drzewnym. Może być albo chlebowy albo przeznaczony specjalnie do wypieku pizzy, osiągający temperaturę nawet do 400 stopni Celsjusza. Istotne są też blaszki do wypieku ciasta. Najlepiej, jeżeli używa się żeliwnych.

 

Zadanie kucharza polega, m.in. na przyrządzeniu odpowiedniego ciasta drożdżowego. Istotny jest w nim każdy szczegół: odpowiednio dobrane proporcje, wyrobienie, wreszcie proces rozwałkowania. Dobrze przygotowane ciasto powinno być elastyczne i nieco grubsze od tego na pierogi.

 

Kolejnym sekretem pizzy jest właściwie przyrządzony sos pomidorowy, który smakuje najlepiej, jeżeli jeden z jego składników stanowi lekko podwędzona mozzarella. Ze szczególnie aromatycznych sosów słyną oczywiście Włosi. Oni też, przygotowując pizzę, nie przesadzają z dodatkami do niej. Zwykle ograniczają się tylko do dwóch, co odpowiada filozofii włoskiej kuchni. Powinna być prosta, szybka i tania, aby poradziła z nią sobie każda gospodyni.


Komentarze

Dodaj komentarz  


Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.