29 marca 2024 / Wiktoryna, Helmuta, Ostapa | Lokali: 12431| Opinii: 1847

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się w 15 sekund!

max10.pl
Aktualnie jesteś tutaj: Ranking restauracji / Artykuły / Torcik z mlecznej czekolady z kremem waniliowym

Opinia dnia  

~Klient

Pod Kasztanem - Pizzeria

Lokal otwarty jest do 22, przyjechaliśmy z znajomym o godzinie 21:20 a obsługa oznajmiła nam, że nie mają już ciasta do pizzy. Jest to już nie pierwsza tego typu karygodna sytuacja, ponieważ dzwoniąc po zamówienie telefoniczne o 21:30 w inny dzień, niestety obsługa poinformowała że niema już możliwości dowozu bo mają dużo wyjazdów i kierowca nie będzie jeździł poza godzinami pracy, informacja ta została przekazana w opryskliwy sposób. Jeśli właścicielka lokal i jego obsługa nie szanują klienta, to klienci wkrótce odwdzięczą się tym samym.

zobacz całą opinię

Torcik z mlecznej czekolady z kremem waniliowym

Autor: admin Źródło: Kwestia Smaku Data dodania: 2012-10-16 11:53:32 Liczba wyświetleń: 1231

Składniki:
Spód:

? 50 g czekolady pełnej gorzkiej
? 70 g masła
? 2 małe jajka
? 60 g cukru
? 40 g mąki
? 60 g prażonych i solonych orzeszków ziemnych, zmielonych

Krem waniliowy:
? 125 ml mleka
? 1/2 laski wanilii
? 125 ml śmietanki kremowej 30%
? 3 żółtka
? 40 g cukru



Mus czekoladowy:
? 4 g żelatyny
? 200 g czekolady pełnej mlecznej
? 3 żółtka
? 40 g cukru
? 150 ml śmietany kremówki 30%
? 60 ml brandy (lub wody w wersji bezalkoholowej)

dekoracja:
? wiórki z mlecznej czekolady
? orzeszki ziemne solone i prażone

 


Przygotowanie:

  • Krem waniliowy: Przygotować malutką tortownicę, najlepiej około 18 cm. Wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Piekarnik nastawić na 100 stopni C. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wyłuskać ziarenka. W rondelku zagotować mleko razem z wyłuskanymi ziarenkami wanilii. Dodać śmietankę i znów doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia.
  • Wymieszać żółtka z cukrem, ale nie ubijać. Dodać do zagotowanego mleka ze śmietanką. Przecedzić przez sitko, ale tak aby ziarenka wanilii również znalazły się w kremie. Całość wlać do przygotowanej formy i piec przez około 1 godzinę i 20 minut. Wyjąć krem z formy razem z papierem i wstawić do lodówki do zastygnięcia (jeśli masa całkowicie nie zastygnie, będzie można ją rozsmarować).
  • Spód: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Na dnie tortownicy położyć papier do pieczenia, zapiać obręcz wypuszczając papier poza obręcz. Połamaną na kosteczki czekoladę włożyć do rondelka i roztopić na minimalnym ogniu razem z pokrojonym masłem, ciągle mieszając. Odstawić z ognia, dodać jajka, cukier i przesianą mąkę. Wszystko wymieszać. Na koniec domieszać zmielone orzeszki i wyłożyć do przygotowanej formy. Piec przez około 10 - 12 minut. Dokładnie ostudzić przed nałożeniem kremu.
  • Mus czekoladowy: żelatynę wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody, odstawić. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej, zdjąć z kąpieli i ostudzić. Ubić żółtka z cukrem, dodać do nich roztopioną czekoladę, postawić z powrotem na kąpieli wodnej i podgrzewać przez 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z kąpieli.
  • Namoczoną żelatynę wymieszać z brandy lub wodą i podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, ostudzić. Dodać do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać. Ubić śmietankę i połączyć ją z masą czekoladową, delikatnie, aby piana nie opadła.
  • Złożenie torciku: Na ostudzonym spodzie z ciasta rozsmarować połowę musu czekoladowego, włożyć do lodówki na około 30 minut aż mus trochę zesztywnieje. Wyłożyć krem waniliowy i posmarować resztą musu. Wygładzić powierzchnię i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem przełożyć na paterę lub talerz deserowy i ozdobić orzeszkami oraz wiórkami z mlecznej czekolady.

Komentarze

Dodaj komentarz  


Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.