19 kwietnia 2024 / Adolfa, Tymona, Pafnucego | Lokali: 12431| Opinii: 1847

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się w 15 sekund!

max10.pl
Aktualnie jesteś tutaj: Ranking restauracji / Artykuły / Jak konserwować grzyby?

Opinia dnia  

~Klient

Pod Kasztanem - Pizzeria

Lokal otwarty jest do 22, przyjechaliśmy z znajomym o godzinie 21:20 a obsługa oznajmiła nam, że nie mają już ciasta do pizzy. Jest to już nie pierwsza tego typu karygodna sytuacja, ponieważ dzwoniąc po zamówienie telefoniczne o 21:30 w inny dzień, niestety obsługa poinformowała że niema już możliwości dowozu bo mają dużo wyjazdów i kierowca nie będzie jeździł poza godzinami pracy, informacja ta została przekazana w opryskliwy sposób. Jeśli właścicielka lokal i jego obsługa nie szanują klienta, to klienci wkrótce odwdzięczą się tym samym.

zobacz całą opinię

Jak konserwować grzyby?

Autor: admin Źródło: zozolek z gotujemy.pl Data dodania: 2012-10-16 11:56:54 Liczba wyświetleń: 1612

Grzy­by są nie­trwa­łe ? za­czy­na­ją się psuć zaraz po ze­bra­niu. Nie zwlekaj więc i zajmij się nimi od razu po przy­nie­sie­niu
do do­mu. Nasz poradnik ułatwi ci zakonserwowanie grzybów, tak byś jeszcze długo mogła się cieszyć ich smakiem.

Po udanym grzybobraniu poświęć tro­chę cza­su na odpowiednie po­sor­to­wa­nie zbio­ru:
- Grzy­by po­win­naś prze­brać jesz­cze w le­sie ? naj­tward­sze, mię­si­ste ga­tun­ki ułóż na dnie ko­sza, a mięk­kie i kru­che na wierz­chu. War­stwy grzy­bów przełóż su­chy­mi liść­mi.
- Sprawdź, czy grzy­by nie są ro­ba­czy­we, od­ci­na­jąc ka­wa­łek trzo­nu. Je­że­li nie ma tam ro­ba­ków, zdro­wy jest zwy­kle rów­nież ka­pe­lusz.
- Z ka­pe­lu­szy ma­śla­ków zdej­mij skór­kę, bo ma gorz­ki smak.
- Po przy­wie­zie­niu do do­mu po­sor­tuj grzy­by na 3 grupy: do przy­rzą­dze­nia od ra­zu, na prze­two­ry i do su­sze­nia.
- Nie jedz su­ro­wych grzy­bów! Nie­któ­re grzy­by ja­dal­ne, jak opień­ka mio­do­wa, czu­baj­ka ka­nia czy ma­ślak ziar­ni­sty, zje­dzo­ne na su­ro­wo, mo­gą wy­wo­łać za­tru­cie.
- Gotuj i smaż krótko ? grzyby, które zbyt długo są podgrzewane, tracą aromat i twardnieją. Potrawy z dodatkiem grzybów doprawiaj (zwłaszcza solą) przed podaniem.

 

Sposoby konserwowania grzybów

Solenie
Grzyby wrzuć do osolonego wrzątku (15 dag soli na 4 szklanki wody i 1 kg grzybów), gotuj 5 min. Osącz, ostudź, układaj warstwami w ceramicznym garnku i przesypuj solą. Pełne naczynie przykryj płótnem i obciąż talerzem. Przed dodaniem do potrawy grzyby wypłucz w wodzie kilka razy zmienianej.

Suszenie
Grzybów nie myj, ale oczyść nożem. Małe susz w całości, z większych oddziel kapelusze i pokrój trzony. Susz w piecu w temp. 80 st. (przy wyższej ściemnieją). Możesz też nawlec je na sznurek i suszyć nad kuchenką, ale wtedy, gdy nic się na niej nie gotuje ? inaczej przejdą zapachami potraw.

Marynowanie
Nadają się do niego grzyby zdrowe. Najpierw gotuj je 10?15 minut w wodzie z solą i pokrojoną cebulą, po czym włóż do słoika i zalej gorącą zalewą octową (równe części wody i octu zagotuj z przyprawami: zielem angielskim, liściem laurowym, pieprzem ziarnistym, gorczycą, kolendrą).

Mrożenie
Grzyby oczyść, opłucz i osusz (rydze i kurki obgotuj, by utraciły goryczkę). Ułóż je trzonem do góry na tacy
i wstaw do zamrażalnika. Po kilku godzinach, gdy grzyby już ?chwyci mróz?, przełóż je do plastikowych pojemników.
Zamknij i włóż do zamrażalnika.

Dobra rada:
Nie przechowuj grzybów w torbie foliowej ? brak powietrza sprawi, że szybciej się zepsują.


Komentarze

Dodaj komentarz  


Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.