29 marca 2024 / Wiktoryna, Helmuta, Ostapa | Lokali: 12431| Opinii: 1847

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się w 15 sekund!

max10.pl
Aktualnie jesteś tutaj: Ranking restauracji / Artykuły / Czekolada na gorąco na chłodny dzień

Opinia dnia  

~Klient

Pod Kasztanem - Pizzeria

Lokal otwarty jest do 22, przyjechaliśmy z znajomym o godzinie 21:20 a obsługa oznajmiła nam, że nie mają już ciasta do pizzy. Jest to już nie pierwsza tego typu karygodna sytuacja, ponieważ dzwoniąc po zamówienie telefoniczne o 21:30 w inny dzień, niestety obsługa poinformowała że niema już możliwości dowozu bo mają dużo wyjazdów i kierowca nie będzie jeździł poza godzinami pracy, informacja ta została przekazana w opryskliwy sposób. Jeśli właścicielka lokal i jego obsługa nie szanują klienta, to klienci wkrótce odwdzięczą się tym samym.

zobacz całą opinię

Czekolada na gorąco na chłodny dzień

Autor: admin Źródło: gotujemy.pl Data dodania: 2012-10-27 14:47:39 Liczba wyświetleń: 1389

W czekoladzie znajdziemy składniki, które zapewniają nam niepowtarzalne doznania w czasie jej konsumpcji: białko, węglowodany, magnez, wapń, witaminy z grupy B, substancje pobudzające układ nerwowy: kofeinę i teobrominę oraz flawonoidy, które działają ochronnie i dezynfekująco. Picie i jedzenie czekolady to sama przyjemność. Po długim męczącym tygodniu pozwólcie sobie na odpoczynek przy filiżance gorącej czekolady.

 

Czekolady do picia

 

I. Gorąca czekolada z chili przepis pochodzi z magazynu "Przyjaciółka"

 

Składniki na 4 porcje:

- po 250 ml mleka i śmietanki kremówki

- 15 dag czekolady deserowej

- czubata łyżka cukru

- łyżeczka mąki kukurydzianej

- łyżeczka sproszkowanego chili

 

Sposób wykonania:

1. Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj cukier, drobno połamaną czekoladę i mąkę.

2. Rondel ustaw na małym ogniu. Całość podgrzewaj ubijając mątewką do czasu, aż powstanie gęsty gorący napój. Dodaj chili i jeszcze chwilę ogrzewaj.

 

II. Gorąca biała czekolada przepis pochodzi z dwutygodnika "Pani domu"

 

Składniki na 2 porcje:

- 1 szklanka mleka 3,2-proc.

- 1 tabliczka białej czekolady dobrej jakości

- 1?2 łyżki cukru waniliowego

- 1 kieliszek likieru kokosowego Malibu (można zastąpić ajerkoniakiem, likierem brzoskwiniowym, kawowym lub śmietankowym Irish Cream)

 

Do dekoracji:

- mleczna czekolada

- posiekana cząstka brzoskwini z syropu

 

Sposób wykonania:

1. Mleko wlej do rondelka z grubym dnem i dobrze podgrzej. Włóż do gorącego mleka połamaną na kawałki czekoladę i mieszając, rozpuść. Dodaj do smaku cukier waniliowy.

2. Wlej likier kokosowy, wymieszaj, przelej do dwóch ogrzanych filiżanek.

3. Brzoskwinię drobno posiekaj. Czekoladę zetrzyj na tarce. Przygotowany napój czekoladowy posyp startą czekoladą i posiekaną brzoskwinią.


Komentarze

Dodaj komentarz  


Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.