5 maja 2024 / Ireny, Waldemara, Piusa | Lokali: 12431| Opinii: 1847

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się w 15 sekund!

max10.pl
Aktualnie jesteś tutaj: Ranking restauracji / Artykuły / Wojna o stolicę francuskiej kuchii trwa

Opinia dnia  

~Klient

Pod Kasztanem - Pizzeria

Lokal otwarty jest do 22, przyjechaliśmy z znajomym o godzinie 21:20 a obsługa oznajmiła nam, że nie mają już ciasta do pizzy. Jest to już nie pierwsza tego typu karygodna sytuacja, ponieważ dzwoniąc po zamówienie telefoniczne o 21:30 w inny dzień, niestety obsługa poinformowała że niema już możliwości dowozu bo mają dużo wyjazdów i kierowca nie będzie jeździł poza godzinami pracy, informacja ta została przekazana w opryskliwy sposób. Jeśli właścicielka lokal i jego obsługa nie szanują klienta, to klienci wkrótce odwdzięczą się tym samym.

zobacz całą opinię

Wojna o stolicę francuskiej kuchii trwa

Autor: admin Źródło: http://www.polskatimes.pl/ Data dodania: 2012-11-15 12:31:43 Liczba wyświetleń: 788

Ten spór toczy się już od stuleci, a podsyca go lokalne poczucie dumy: które miasto produkuje najznakomitsze dania we Francji, a zatem - chyba nie trzeba tego tłumaczyć - i na świecie. Wydaje się, że wreszcie nadszedł czas na zakończenie sporu raz na zawsze. Arbitrem w sporze ma być specjalna rządowa komisja, która została poproszona o wyznaczenie francuskiej stolicy gastronomii.

 

Gra toczy się nie tylko o dumę, ale też o wielomilionowy projekt stworzenia w wybranym mieście swego rodzaju parku gastronomicznego, w skład którego wejdą muzeum, restauracje, miejsca nauki przyrządzania potraw oraz centra konferencyjne. Francja chce wpisać swą gastronomię na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO, a stolica gastronomii stanie się nieoficjalną stolicą światowej kuchni.

Apetyt na zwycięstwo w tej rywalizacji ma miasto Lyon w środkowej Francji, które uważa się za stolicę francuskiej gastronomii od 150 lat.

 

Władze miejskie uważają, że to naturalna lokalizacja stolicy francuskiej kuchni. W regionie Lyonu zlokalizowane są 64 restauracje odznaczone gwiazdkami Michelin. To tam pracuje również prawdopodobnie najwybitniejszy dziś francuski kucharz Paul Bocuse oraz wielu innych wyśmienitych twórców potraw. Słynny dla tego regionu kremowy szczupak (quenelles), kiełbasa rosette de Lyon, pieczony kurczak w białym winie i sosie morelowym to sztandarowe narodowe potrawy, z których słynie Lyon.

 

Nie zgadzają się z tym mieszkańcy Dijon we wschodniej Francji, słynącego z musztardy, wołowiny bourguignon i pieczonych ślimaków z czosnkiem i pietruszką. Dijon szczyci się też, iż jest bramą do znamienitych burgundzkich winnic. François Rebsamen, burmistrz Dijon, twierdzi, że oznaczone gwiazdkami Michelin restauracje w tym regionie są w każdym calu tak dobre jak te w Lyonie. Burmistrz obiecuje wydanie 55 mln euro, trzy razy więcej niż Lyon, na stworzenie parku gastronomicznego i sugeruje, że Francuska Komisja Kultury Spuścizny Żywnościowej wyda do końca roku werdykt korzystny dla Dijon. To może być zbytni optymizm burmistrza, ponieważ w wyścigu o miano francuskiej stolicy kuchni startują także trzy inne miasta, w tym Beaune, które mieni się stolicą Burgundii. Alain Suguenot, poseł do parlamentu z tego regionu, powiedział, że miasto wyda aż 80 mln euro na park gastronomiczny, a znajdą się w nim m.in. pracownia zmysłów i miasto wina.

 

Komentatorzy tej batalii mówię jednak, że zarówno Lyon, jak i miasta burgundzkie mogą zostać z niczym. Wielu uważa, że położone w środkowej Francji miasto Tours ma wysokie szanse na zwycięstwo w rywalizacji. Może się ono ubiegać o miano stolicy winnic z Doliny Loary i słynie ze wspaniałych kozich serów.

 

Komisja rządowa może jednak przygotować niespodziankę i wybrać Rungis, miasto rodzinne największego na świecie targu żywności. Ten region chwali się dwoma atutami: jest położony blisko Paryża i posiada więcej świeżej żywności niż każdy z jego rywali.


Komentarze

Dodaj komentarz  


Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.