12 grudnia 2017 / Aleksandra, Adelajdy, Dagmary | Lokali: 12431| Opinii: 1847

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się w 15 sekund!

Najlepsze restauracje i pizzerie
Aktualnie jesteś tutaj: Ranking restauracji / Artykuły / Tradycyjne domowe wędzenie

Opinia dnia  

~Klient

Pod Kasztanem - Pizzeria

Lokal otwarty jest do 22, przyjechaliśmy z znajomym o godzinie 21:20 a obsługa oznajmiła nam, że nie mają już ciasta do pizzy. Jest to już nie pierwsza tego typu karygodna sytuacja, ponieważ dzwoniąc po zamówienie telefoniczne o 21:30 w inny dzień, niestety obsługa poinformowała że niema już możliwości dowozu bo mają dużo wyjazdów i kierowca nie będzie jeździł poza godzinami pracy, informacja ta została przekazana w opryskliwy sposób. Jeśli właścicielka lokal i jego obsługa nie szanują klienta, to klienci wkrótce odwdzięczą się tym samym.

zobacz całą opinię

Tradycyjne domowe wędzenie

Autor: admin Źródło: Data dodania: 2013-02-07 16:37:24 Liczba wyświetleń: 10554

Tysiące lat temu dym utrwalał nasze posiłki nadając wyjątkowy smak serom, owocom, wędliną oraz rybą. Po wielu próbach naszych przodków można wnioskować, że najlepsze paliwo do wędzenia to krzewy i drzewa liściaste.

 

Prawdziwi koneserzy i wybitni smakosze do wędzenia,używają wiele gatunków drzew i krzewów od pestkowych takich jak śliwę, czereśnie, morelę, jabłoń i gruszę po olchę. Do wędzenia jako dodatek smaku nadają się również krzewy takie jak porzeczka, agrest, winorośl a nawet różne gatunki bzu czy róży jadalnej.

 

Czereśnia jak i wiśnia dodaje podczas wędzenia ładny kolor jak i ciekawy delikatny owocowy smak, najlepiej nadaje się do wędzenia wszelkich ryb słodkowodnych takich jak pstrąg i karp. Bardzo dobrze pasuje jako dodatek do wędzenia mięs i kiełbas wieprzowych.

 

Grusza nadaje poza ciekawym smakiem nieprawdopodobną barwę mięsom, wędzone mięsa wieprzowe jak i wszelkiego rodzaju drób nabierze podczas wędzenia w dymie intensywny kolor jak i niespotykany zapach.

 

Śliwy, morele, brzoskwinie najlepiej nadają się do wędzenia serów lub jako dodatek do mięs, z dymu wydobędzie się słodkawy zapach który dodatkowo podkreśli głębie smaku wędzonych potraw.

 

Winorośl, to bardzo ciekawy pomysł jako dodatek do wędzenia, ja zawsze używam podczas wędzenia ryb i drobiu. Dym nadaje ciekawy owocowy aromat, uzależnione jest to oczywiście od odmian winorośli.

 

Porzeczka czerwona jak i czarna oraz agrest służą jako dodatek do wędzenia z olchą, używam je przede wszystkim do wędzenia mięsa.

 

Bez, dodajemy jako dodatek przy wędzeniu dziczyzny i baraniny, z dymu lilaków podczas wędzenia możemy uzyskać kwiatowy, słodkawy aromat, co na pewno nada mięsu ciekawy i wyjątkowy smak.

 

Używanie podczas wędzenia różnych gatunków drzew i krzewów będzie miało decydujący wpływ na smak i kolor naszych gotowych wędzonek. Nie bójmy się eksperymentować podczas wędzenia i przygotowania domowych wyrobów .użytego drewna, ma wpływ na kolor, zapach i smak wędzonek.


Komentarze

Dodaj komentarz  

~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-09
Zgłoś nadużycie
Thta's going to make things a lot easier from here on out. http://jcvsfvdrlk.com [url=http://ghjqwgrz.com]ghjqwgrz[/url] [link=http://nmvsbhopn.com]nmvsbhopn[/link]
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-08
Zgłoś nadużycie
I'd veutrne that this article has saved me more time than any other. http://gwaulnho.com [url=http://zzvxweju.com]zzvxweju[/url] [link=http://sspokxtb.com]sspokxtb[/link]
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-05
Zgłoś nadużycie
If not for your writing this topic could be very covnelutod and oblique.
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-05
Zgłoś nadużycie
Frankly I think that's ablleutosy good stuff.
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-05
Zgłoś nadużycie
I cannot tell a lie, that really hepdel.
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-05
Zgłoś nadużycie
Wow, your post makes mine look feleeb. More power to you!
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-05
Zgłoś nadużycie
BS low - raltnoaiity high! Really good answer!
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-05
Zgłoś nadużycie
I never thought I would find such an everyday topic so enailtrlhng!
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-05
Zgłoś nadużycie
Mon fr?¨re est son iPhone 4 ?  ??galement connu une panne. Il faut reconnaitre ?  Apple que lâ????change standard est facile et r20;g2atuit⁙. Gratuit entre parenth?¨se, car finalement, le co??t est int??gr?? ?  l’achat.Et maintenant, tu tournes sous quel mobile ?
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-05
Zgłoś nadużycie
I read your pointsg and was jealous
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-05
Zgłoś nadużycie
We need a lot more intighss like this!
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-05
Zgłoś nadużycie
Now that's sutleb! Great to hear from you.
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-05
Zgłoś nadużycie
It's imrivatepe that more people make this exact point.
 
~Niezarejestrowany | Data dodania: 2016-07-05
Zgłoś nadużycie
Ppl like you get all the brisan. I just get to say thanks for he answer.
 

Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2013 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.