16 maja 2024 / Andrzeja, Jędrzeja, Adama | Lokali: 12431| Opinii: 1847

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się w 15 sekund!

max10.pl
Aktualnie jesteś tutaj: Ranking restauracji / Artykuły / Zdrowa szkocka pizza

Opinia dnia  

~Klient

Pod Kasztanem - Pizzeria

Lokal otwarty jest do 22, przyjechaliśmy z znajomym o godzinie 21:20 a obsługa oznajmiła nam, że nie mają już ciasta do pizzy. Jest to już nie pierwsza tego typu karygodna sytuacja, ponieważ dzwoniąc po zamówienie telefoniczne o 21:30 w inny dzień, niestety obsługa poinformowała że niema już możliwości dowozu bo mają dużo wyjazdów i kierowca nie będzie jeździł poza godzinami pracy, informacja ta została przekazana w opryskliwy sposób. Jeśli właścicielka lokal i jego obsługa nie szanują klienta, to klienci wkrótce odwdzięczą się tym samym.

zobacz całą opinię

Zdrowa szkocka pizza

Autor: admin Źródło: PAP Data dodania: 2012-07-18 19:17:01 Liczba wyświetleń: 922

 

Pizzę wymyślił Mike Lean z Glasgow University, zaś jego pomysł wprowadził w życie biznesmen - Donnie Maclean.

 

Jak wyjaśnia Lean, na pomysł zdrowej pizzy wpadł, bo frustrowały go rozważania nad wartością odżywczą dań sprzedawanych w supermarketach i restauracjach. Badania typowych gotowych posiłków, sprzedawanych w Szkocji przez pięć wiodących supermarketów, wykazały, że są one - jak to ujął naukowiec - "beznadziejnie niezrównoważone".

 

Gotowe posiłki zawierały tyle soli i nasyconych tłuszczów, ile ich człowiek potrzebuje na cały dzień - a nawet więcej, natomiast wielu potrzebnych składników odżywczych niemal wcale tam nie było.

 

Biznesmen Maclean pomógł Leanowi znaleźć sposoby na wzbogacenie pizzy w witaminy i mikroelementy - na przykład poprzez dodatek wodorostów, dodawanych także do niektórych rodzajów wyrabianego rzemieślniczymi metodami chleba. Wodorosty poprawiają smak pizzy i pozwalają ograniczyć dodatek soli, zawierają także jod, witaminę B12 i inne korzystne dla zdrowia substancje.

 

Czerwona papryka i pomidory dodają witaminy C, nowa pizza zawiera również magnez, potas, kwas foliowy oraz witaminę A.  "Zgodnie z obecnymi zaleceniami 20 proc. kalorii i składników odżywczych powinno zapewniać śniadanie, 30 proc. - lunch, 30 proc. - obiadokolacja, zaś przekąski dodatkowe 20 proc. " - mówi Mclean. Dietetyczna pizza ma być daniem na lunch lub obiadokolację.

 

Według sondażu przeprowadzonego przez firmę Mintel, siedmiu na 10 Brytyjczyków spożywa pizzę, a jej rynek ma być w roku 2016 wart miliard funtów. Nową pizzę ma zamiar sprzedawać co najmniej jedna sieć supermarketów. Dostępna będzie w postaci zamrożonej, a jej cena ma być tak niska, jak się da... ale nie kosztem jakości.  Lean i Maclean pracują teraz na zdrowymi wersjami curry oraz typowo brytyjskiej ryby z frytkami. (PAP)

 


Komentarze

Dodaj komentarz  


Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.