Wybierz miasto
Najaktywniejsi
- CAYENE 174
- edi22 52
- smakosz 41
- 8oko8 38
- grzebacz 29
- mastaace 22
- Ange-lance 22
- dejottt 16
- Carolina122 16
- mloda 16
Opinia dnia
Sprawdź jakie umiejętności są przydatne do pracy w restauracji.
NAWOJOWA. Młodzież z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Nawojowej uczy się m.in. carvingu, czyli sztuki rzeźbienia w warzywach i owocach.
Placówka, która wiele lat kształciła przede wszystkim w zawodach rolniczych, zmienia swój profil, dostosowując się do potrzeb lokalnego rynku. W regionie, żyjącym w dużej mierze z turystyki, jest zapotrzebowanie na kucharzy i kelnerów, więc młodzi ludzie chętnie uczą się tych zawodów.
Dzięki pomocy Powiatowego Centrum Funduszy Europejskich w Nowym Sączu pozyskano pieniądze na wyposażenie pracowni gastronomicznych w najnowocześniejszy sprzęt. Fundusze napłynęły ze szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
- Nie byłoby nas stać na kupno takiego wyposażenia kuchni - przyznaje Krzysztof Ślipek, dyrektor ZSP w Nawojowej. - Wychodzimy naprzeciw potrzebom rynku i zainteresowaniom młodzieży. Wiemy, że po ukończeniu naszej szkoły nie mają problemu ze znalezieniem pracy.
Z tego samego szwajcarsko-polskiego programu unijnego korzysta Centrum Kształcenia Praktycznego i Ustawicznego w Nawojowej. Niedawno urządzono tam pracownię, w której można uczyć się zasad prowadzenia agroturystyki i małego hotelu. Słuchacze mają do dyspozycji trzy w pełni wyposażone pokoje hotelowe, łazienki i aneks kuchenny.
Paweł Szeliga
dziennikpolski24.pl
Komentarze
Dodaj komentarz
Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.