Wybierz miasto
Najaktywniejsi
- CAYENE 174
- edi22 52
- smakosz 41
- 8oko8 38
- grzebacz 29
- mastaace 22
- Ange-lance 22
- dejottt 16
- Carolina122 16
- mloda 16
Opinia dnia
Ziemniaki pieczone z szałwią i czosnkiem
Składniki, 2-4 porcje (jako dodatek do dania):
? 1 kg ziemniaków
? 2 łyżki masła
? 1 łyżka oliwy extra vergine
? kilka ząbków czosnku
? kilka gałązek szałwii (z 1 doniczki) lub 1 łyżka listków rozmarynu
? sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Do podania:
? jogurt grecki z dodatkiem soku z cytryny i kaparów
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Żaroodporny garnek z pokrywą (lub naczynie żaroodporne z pokrywką) postawić na ogniu i roztopić w nim masło razem z oliwą. Odstawić z ognia, dodać ząbki czosnku, ziemniaki i listki szałwii lub rozmarynu. Doprawić dwiema szczyptami soli i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Przykryć pokrywą lub szczelnie folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut, w międzyczasie ziemniaki raz przewrócić. Następnie zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez 15 minut, do czasu aż lekko się zrumienią (w tym celu można trochę zwiększyć temperaturę lub włączyć grill). Wyjąć z piekarnika i podawać z jogurtem greckim z dodatkiem soku z cytryny i kaparów.
Komentarze
Dodaj komentarz
Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.