Wybierz miasto
Najaktywniejsi
- CAYENE 174
- edi22 52
- smakosz 41
- 8oko8 38
- grzebacz 29
- mastaace 22
- Ange-lance 22
- dejottt 16
- Carolina122 16
- mloda 16
Opinia dnia
Wigilijny barszcz z uszkami
– W moim rodzinnym domu łączą się dwie tradycje kulinarne: ze Śląska i z Wielkopolski. Na Wigilii na pewno nie zabraknie barszczu z uszkami, które własnoręcznie lepi moja mama – mówi „Party” Małgorzata Kożuchowska.
Składniki:
- 2,5 l wody
- 2 kg buraków
- 1/2 kg włoszczyzny
- słoik kompotu wiśniowego
- ziele angielskie
- pieprz w ziarenkach
- listek laurowy
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet
- 25 dag uszek z grzybami
Sposób wykonania:
1. Włoszczyznę pokrój na kawałki. Razem z zielem, pieprzem i listkiem laurowym włóż do garnka. Zalej wodą i ugotuj wywar.
2. Buraki obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do zupy razem z kompotem wiśniowym. Gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną.
3. Pod koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i zakwaś octem. Gotowy barszcz przecedź przez sito. Serwuj sam lub z uszkami.
Komentarze
Dodaj komentarz
Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.