Wybierz miasto
Najaktywniejsi
- CAYENE 174
- edi22 52
- smakosz 41
- 8oko8 38
- grzebacz 29
- mastaace 22
- Ange-lance 22
- dejottt 16
- Carolina122 16
- mloda 16
Opinia dnia
Grissini
Cienkie i chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego, podawane do drinków lub przekąsek: talerza wędlin, pieczonych mięs i serów, oliwek, salami, szynki parmeńskiej i do sałatek. Idealne na przyjęcia i imprezy. Można je kupić gotowe, ale są też proste do przygotowania w domu.
Po upieczeniu grissini można zawijać w cienkie plasterki szynki parmeńskiej, pod spód wkładając np. rukolę. Składniki na ciasto drożdżowe są podobne jak do pizzy (mąka, woda, drożdże, sól, oliwa), przygotowanie też jest podobne, ciasto pieczemy zrolowane w cienkie wałeczki. Do każdej części ciasta dodajemy dodatki smakowe, np. sezam, czarnuszkę, nasiona kopru włoskiego, zioła prowansalskie, rozmaryn i bazylię, sól morską.
Składniki, 16 sztuk:
• 20 g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży instant)
• 150 ml ciepłej wody
• 1 łyżeczka cukru
• 240 g mąki pszennej
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
• 1 żółtko do posmarowania + 1 łyżka wody
Do posypania, do wyboru (ilości do 1 porcji ciasta):
• po 1 łyżeczce: sezamu jasnego, sezamu czarnego, czarnuszki, nasion kopru włoskiego, świeżego rozmarynu, suszonych ziół prowansalskich
• po 1/2 łyżki: posiekanej świeżej bazylii lub szczypiorku
• 1/3 łyżeczki płatków chili
• oraz do posypania po wierzchu: sól morska gruboziarnista lub po szczypcie powyższych
Do podania, opcjonalnie:
• do zawinięcia - szynka parmeńska (paczkowana) i rukola
Przygotowanie:
- Drożdże wkruszyć do głębokiej miski, dodać ciepłą wodę i wymieszać, dodać cukier i 2 łyżki mąki, wymieszać, przykryć i odstawić na około 10 minut, do czasu aż rozczyn się spieni. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wlewać rozczyn z drożdży cały czas mieszając łyżką. Na koniec dodać oliwę i zagnieść ciasto. Wyrabiać je przez około 10 minut aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę, do czasu aż ciasto zwiększy objętość minimum dwukrotnie.
- Ciasto wyjąć na blat i powygniatać przez 1-2 minuty, podzielić na 4 części. Jedną pozostawić bez dodatków (grissini z tej części posypiemy solą morską), do następnych dodać: sezam jasny, czarnuszkę i koper włoski (lub inne wybrane dodatki). Każdą część chwilę powygniatać aby dodatki równomiernie się rozprowadziły w cieście.
- Każdą część podzielić jeszcze na 4 mniejsze części i każdą zrolować na blacie na cienki wałeczek o długości krótszego boku blachy z wyposażenia piekarnika. Blachę posmarować oliwą i układać na niej wałeczki z ciasta. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Można też wałeczki zrobić dłuższe i cieńsze na długość dłuższego boku blachy.
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Paluszki delikatnie posmarować żółtkiem roztrzepanym lub zmiksowanym z wodą. Każdy paluszek posypać dodatkowo dodatkami, paluszki bez dodatków posypać solą morską. Wstawić do piekarnika i piec przez około 10 - 15 minut (w zależności od grubości paluszków) do czasu aż będą ładnie zrumienione i wysuszone.
- Po upieczeniu podważyć paluszki nożem i ułożyć na kratce do wystudzenia. Można zawijać w szynkę parmeńską pokrojoną wzdłuż na 2 - 3 paski, pod spód można wkładać rukolę.
Komentarze
Dodaj komentarz
Wszelkie prawa zastrzeżone. Copyright © 2019 www.max10.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Nie odpowiadamy za treści dodawane przez użytkowników.